PÁR ZAJÍMAVOSTÍ O KÁVĚ
Bez kávy si většina z nás nedokáže představit den. Díky kofeinu, který u nás vzbuzuje pocit štěstí a spokojenosti nám také dodává energii a napomáhá k rychlejší a jasnějšímu myšlení.
Víte, že kávovník plodí plody 50 let? Nebo, že průměrný Čech vypije 3 kg kávy? V našem článku vám přineseme základní informace.
Víte, že káva je vlastně ovoce?
Kávovník je ovocný strom, jehož plodem jsou peckovice. Kávová zrna jsou tedy vlastně pecky kávových třešní.
Pražení kávy
Při procesu se ze zeleného kávového zrna stává hnědá pražená káva. Tímto procesem dostávají zrna chuť , ale ze všeho nejvíc převládají dvě základní charakteristiky a to je kyselost a hořkost. Čím vyšší stupeň pražení (1-12) tím se potlačuje kyselost a vystupuje hořkost a naopak
Kolik existuje druhů kávy?
Existují 2 druhy kávy. Mají různé chutě a jiný obsah kofeinu. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
1, ARABICA
Je nejpopulárnější druh kávy po celém světě. Arabica má jemnější sladší chuť s čokoládovým a cukrovým tónem.
Obsah kofeinu: 1,2 až 1,5 %
1, ROBUSTA
Je méně oblíbená pro její silnější, drsnější a má nahořklejší chuť.
Obsah kofeinu : 2,2 až 2,7 %
Znáte základní typy káv?
- ESPRESSO - správné espresso se připravuje ze 7g kávy, extrakce trvá zhruba 30 vteřin s teplotou vody kolem 90°C.
- Espresso Macchiato – espresso s mléčnou pěnou, která se vyšlehá zvlášť. Na hotové espresso přidáme jednu lžičku mléčné pěny.
- Americano – espresso dolité horkou vodou až 150ml
- Cappuccino – espresso, které je zalité vyšlehanou mléčnou pěnou.
- Café latté - jde o espresso s více vyšlehanou mléčnou pěnou než je v capuccinu.
- Latté macchiato – jde o obrácený postup. Do zpěněného mléka nalijeme espresso.