Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

PÁR ZAJÍMAVOSTÍ O KÁVĚ

24.01.2022 11:34 Blog

Bez kávy si většina z nás nedokáže představit den. Díky kofeinu, který u nás vzbuzuje pocit štěstí a spokojenosti nám také dodává energii a napomáhá k rychlejší a jasnějšímu myšlení.

Víte, že kávovník plodí plody 50 let? Nebo, že průměrný Čech vypije 3 kg kávy? V našem článku vám přineseme základní informace.

Víte, že káva je vlastně ovoce?

Kávovník je ovocný strom, jehož plodem jsou peckovice. Kávová zrna jsou tedy vlastně pecky kávových třešní.

Pražení kávy

Při procesu se ze zeleného kávového zrna stává hnědá pražená káva. Tímto procesem dostávají zrna chuť , ale ze všeho nejvíc převládají dvě základní charakteristiky a to je kyselost a hořkost. Čím vyšší stupeň pražení (1-12) tím se potlačuje kyselost a vystupuje hořkost a naopak

Kolik existuje druhů kávy?

Existují 2 druhy kávy. Mají různé chutě a jiný obsah kofeinu. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.

 

                                           

 

1, ARABICA  

Je nejpopulárnější druh kávy po celém světě. Arabica má jemnější sladší chuť s čokoládovým a cukrovým tónem.

Obsah kofeinu: 1,2 až 1,5 %

 

1, ROBUSTA

Je méně oblíbená  pro její  silnější, drsnější a má nahořklejší chuť.

Obsah kofeinu :  2,2 až 2,7 %

 

                                          

 

 

Znáte základní typy káv?

  1. ESPRESSO - správné espresso se připravuje ze 7g kávy, extrakce trvá zhruba 30 vteřin s teplotou vody kolem 90°C.       
  2. Espresso Macchiato – espresso s mléčnou pěnou, která se vyšlehá zvlášť. Na hotové espresso přidáme jednu lžičku mléčné pěny.
  3. Americano – espresso dolité horkou vodou až 150ml
  4. Cappuccino – espresso, které je zalité vyšlehanou mléčnou pěnou.
  5. Café latté - jde o espresso s více vyšlehanou mléčnou pěnou než je v capuccinu.
  6. Latté macchiato – jde o obrácený postup. Do zpěněného mléka nalijeme espresso.